Projekt ESF
Meniny
Dnes: Boris
Zajtra: Terézia
Pozajtra: Vladimíra
Aktuálne projekty
Projekt Podpora pomáhajúcich profesií 3
Erasmus+ KA210 - VET Tvorme spolu!
Národný projekt Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov
Erasmus+ KA1 - Mládež v európskej inklúzii / The Youth in european inclusion
Erasmus+ KA1 - Otvorení pre Európu / Opened for Europe
Erasmus+ KA2 - Rozdelení a predsa spolu / Divided but still together
Erasmus + KA229 „Rozdelení a predsa spolu“ v učebnom odbore hostinský, kuchár, čašník, kaderník
IT akadémia - vzdelávanie pre 21.storočie
Erasmus+ Healthy European Youth
Odborné vzdelávanie a príprava pre trh práce - Švajčiarsko – Slovenský projekt
Exkurzia - Pražiareň kávy CipollaCaffé
Vo štvrtok 15.6.2023 ráno o 8.00 sme my, žiaci II.H triedy, nastupovali do vlaku, aby sme cestovali do Banskej Bystrice na exkurziu do pražiarne kávy. Cesta bola trochu komplikovaná, keďže na trati bola výluka, tak sme vo Zvolene museli prestúpiť do autobusu a ten nás dopravil bo BB. O 10.00 sme teda vystúpili na stanici a ešte nás čakala cesta mestskou dopravou a aj „pešibusom“. Keď sme dorazili na miesto, pri vstupe nás čakal inštruktor a srdečne sa s nami zvítal. Na úvod sme si povedali pár zaujímavostí a potom nám ukázal, ako sa robí káva v bežnom kaviarenskom kávovare. Ako ďalší spôsob prípravy kávy nám predstavil tzv.V60, pomocou ktorého sa pripravuje filtrovaná káva. Mohli sme ju hneď degustovať, bola tmavej farby a výrazne horkej chuti.
Po ochutnávke nasledovala prehliadka malej pražiarne, ktorá slúži ako výuková miestnosť. Nachádzala sa v nej malá pražička, ktorá naraz spracuje max.3 kg kávy. Pán inštruktor nám predviedol všetky kroky, ktoré vedú od zelenej kávy k jej konečnej upraženej verzii. Celý proces má presné pravidlá - musí sa dodržať čas, teplota... Bolo zaujímavé sledovať, ako sa farba kávových zŕn postupne menila zo zelenej na hnedú a prekvapila nás aj vôňa čerstvo upraženej kávy, ktorá pripomína vôňu práve pokoseného sena. Mali sme možnosť porovnať aj vzorky rôzne upraženej kávy. Potom opäť nasledovala ukážka iného spôsobu prípravy kávy, tzv. aero press. Je to spôsob prípravy filtrovanej kávy pomocou ručného tlaku. Káva pripravená týmto spôsobom bola svetlá a chutila kyslo. Zaujímavé je, že každý barista má vlastnú receptúru, ako každý typ kávy pripravuje a nikomu ho neprezradí. Po degustácii sme sa nakoniec presunuli do veľkej pražiarne, kde sa už nachádzala obrovská pražička, ktorá upraží naraz až 30kg kávy. Spôsob praženia jednotlivých druhov je tiež výrobným tajomstvom a vo firme ho obvykle vedia len dvaja ľudia. Mohli sme tu vidieť originálne balenie kávy vo vreciach priamo od pestovateľov a dodávateľov, ale zároveň sme videli aj hotové balenia upraženej kávy, ktoré boli už pripravené pre spotrebiteľov. Po ukončení exkurzie sme sa presunuli na hlavnú stanicu a našťastie sme mali dostatok času, aby sme doplnili „palivo“ v nákupnom centre a zachránili sa pred hladom. Spokojní, s plnými žalúdkami, sme nastúpili najskôr do autobusu, potom do vlaku a šli sme domov.
Výlet bol veľmi pekný, zaujímavý a veľmi sme si ho užili.
Vanessa Kollárová, II.H