Projekt ESF
Meniny
Dnes: René
Zajtra: Bohumír
Pozajtra: Teodor
Aktuálne projekty
Projekt Podpora pomáhajúcich profesií 3
Erasmus+ KA210 - VET Tvorme spolu!
Národný projekt Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov
Erasmus+ KA1 - Mládež v európskej inklúzii / The Youth in european inclusion
Erasmus+ KA1 - Otvorení pre Európu / Opened for Europe
Erasmus+ KA2 - Rozdelení a predsa spolu / Divided but still together
Erasmus + KA229 „Rozdelení a predsa spolu“ v učebnom odbore hostinský, kuchár, čašník, kaderník
IT akadémia - vzdelávanie pre 21.storočie
Erasmus+ Healthy European Youth
Odborné vzdelávanie a príprava pre trh práce - Švajčiarsko – Slovenský projekt
Škola Somelierov
V dňoch 12. a 13. februára 2018 sa MOV Bc. Elena Velšicová a žiačka Laura Bároóvá zúčastnili prvého workshopu, ktorý zorganizovala Asociácia somelierov SR, ktorý bol určený somelierom juniorom a ich učiteľom.
Otvorila ho Beata Vlnková (prezidentka ASSR) a jeho hlavnou témou bola príprava budúcich somelierov na juniorsku someliersku súťaž. Prvý deň sa preto lektori tohto workshopu – Miroslav Jajcay (somelier a viceprezident ASSR) a Libor Nazarčuk (somelier a člen predstavenstva Asociácie somelierov ČR) zamerali na dve dôležité časti somelierskych súťaží – témy písomných testov a správne senzorické popisovanie vín.Po ich prezentáciách nasledovala aj praktická časť v podobe degustácie a popisu vín priamo od vinára – Romana Janouška zo Zámockého vinárstva v Pezinku. A keďže sa workshop uskutočnil v priestoroch penziónu Karolína v Slovenskom Grobe, tak po večeri ešte účastníkov workshopu čakala degustácia vo vínnej pivnici, kde mali možnosť spoznať a dozvedieť sa príbehy vybraných zahraničných vín, rôznych štýlov a z rôznych krajín.
Druhý deň sa workshop presunul zo Slovenského Grobu do Šenkvíc, na jeho ďalšiu praktickú časť, ktorou bola návšteva vinárstva Karpatská perla. Tu sa mladí somelieri a ich pedagógovia zoznámili s majiteľmi vinárstva, spoznali ich vína, ako aj priestory, v ktorých tieto vína vznikajú. Dozvedeli sa aj to, že práve somelieri sú tí, ktorí pomáhajú slovenským vinárom ich vína predať a ďalej sa rozvíjať.Workshop, hodnotili učitelia aj žiaci ako veľmi úspešný.
Workshop sa ukončil výrokom: „Je totiž málo stredoškolských študentov, ktorí majú záujem o prácu someliera, pretože často ani vlastne nevedia, čo somelier robí. Preto sme ich chceli naviesť na túto cestu a dúfame, že aj vďaka tomuto workshopu sa nám to podarilo.“ – povedal Miroslav Jajcay.
Bc. Elena Velšicová