.. Stredná odborná škola služieb, Ul. sv. Michala 36, Levice



Dni talianskej kuchyne na škole

Dňa 15.5.2013 sa v školskej reštaurácii uskutočnila prezentácia účastníkov programu celoživotného vzdelávania Leonardo da Vinci pod názvom „Talianska gastronómia a hotelierstvo na pobreží Stredozemného mora“ žiakom hotelovej akadémie a učebných odborov.

Mobilita sa uskutočnila v Talianskom prímorskom turistickom centre Rimini v dvoch turnusoch: od 14. 10. do 26. 10. 2012 a od 21. 4. do 4. 5. 2013. Oboch turnusoch sa zúčastnilo 24 vybratých žiakov druhého a tretieho ročníka hotelovej akadémie.

Žiaci strávili 14 dní v talianskych hoteloch, kde pracovali vo výrobnom a odbytovom stredisku, oboznámili sa aj s prácou recepcie hotela. Počas pobytu sa oboznamovali so špecialitami talianskej kuchyne, spôsobom ich prípravy, s menu lístkom a s podávaním jedál. Získané skúsenosti zúročili pri záverečnej prezentácii.

Prezentácia pozostávala zo štyroch častí

• V prvej časti žiaci hotelovej akadémie a učebných odborov pripravili výzdobu školskej jedálne v prímorskom štýle.  Výzdoba sa niesla v duchu bielo – modrej farby, s množstvom mušieľ, piesku a lodičiek. Reštauráciou sa niesla príjemná prímorská atmosféra.

• V druhej časti  žiaci Michal Poldia (3. ročník) a Mária Riecka (2. ročník) vo svojej prezentácii oboznámili spolužiakov s cieľom projektu, cestou k moru, s turistickým strediskom Rimini ako aj s pobytom v Taliansku. Objasnili  náročnú stavbu talianskeho menu a predstavili hotely, v ktorých pracovali. Podelili sa aj so zážitkami, ktoré zažili počas pobytu.

• V tretej  časti žiaci Daniela Šroufeková (3. ročník) a Adam Szabó (3. ročník) prezentovali prezentáciu pod názvom „Talianska gastronómia“. V nej predstavili typické talianske suroviny, stavbu talianskeho menu a recepty desiatich jedál, ktoré žiaci pripravili  pre spolužiakov na degustáciu.

• Štvrtá časť pozostávala z degustácie jedál z troch kompletných talianskych menu pripravených podľa originálnych talianskych receptúr. Prítomní mohli ochutnať typické jedlá z darov mora: Spaghetti ai frutti di mare, z ryže: Risotto alla Milanese, polievku Pasta e fagioli estiva, fritované ančovičky: Acciughe fritte a jedlá z mäsa: Saltimbocca alla Romana a Costolette di Angelo. Na stole nechýbali ani predjedlá – antipasti zo zeleniny ochutené olivovým olejom a balzamikovým octom, pizza, focaccia a samozrejme sladký dezert Tiramisu.

Dni talianskej kuchyne pokračovali aj v dňoch 16. a 17. mája 2013, kedy žiaci pod vedením majsteriek OV pripravovali talianske menu aj pre hostí školskej reštaurácie a pre zamestnancov školy.

Dni talianskej kuchyne priniesli veľa nových nápadov, chutí a vysokú návštevnosť.

Ďakujem MOV Šubovej a Kopčovej a všetkým žiakom, ktorí sa podieľali na príprave a podávaní jedál a MOV Velšicovej a Hanovej za výzdobu školskej reštaurácie.

Oľga Remiášová, ZRŠ pre OVY

Fotogaléria

FB - Instagram - Youtube

     

Spolupracujeme

  

Katalóg odborov

Partneri školy



 



 

O stránku sa starajú

Mgr. Peter Jedlička
a
Ľudovít Göbölös

webadmin@soslevice.sk

prevádzkovateľ stránky:

Teacher.sk, s.r.o

Naša srtránka nepoužíva cookies!