Projekt ESF
Meniny
Dnes: Soňa
Zajtra: Miroslav
Pozajtra: Vieroslava
Aktuálne projekty
Projekt Podpora pomáhajúcich profesií 3
Erasmus+ KA210 - VET Tvorme spolu!
Národný projekt Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov
Erasmus+ KA1 - Mládež v európskej inklúzii / The Youth in european inclusion
Erasmus+ KA1 - Otvorení pre Európu / Opened for Europe
Erasmus+ KA2 - Rozdelení a predsa spolu / Divided but still together
Erasmus + KA229 „Rozdelení a predsa spolu“ v učebnom odbore hostinský, kuchár, čašník, kaderník
IT akadémia - vzdelávanie pre 21.storočie
Erasmus+ Healthy European Youth
Odborné vzdelávanie a príprava pre trh práce - Švajčiarsko – Slovenský projekt
Dni talianskej kuchyne na škole
Dňa 15.5.2013 sa v školskej reštaurácii uskutočnila prezentácia účastníkov programu celoživotného vzdelávania Leonardo da Vinci pod názvom „Talianska gastronómia a hotelierstvo na pobreží Stredozemného mora“ žiakom hotelovej akadémie a učebných odborov.
Mobilita sa uskutočnila v Talianskom prímorskom turistickom centre Rimini v dvoch turnusoch: od 14. 10. do 26. 10. 2012 a od 21. 4. do 4. 5. 2013. Oboch turnusoch sa zúčastnilo 24 vybratých žiakov druhého a tretieho ročníka hotelovej akadémie.
Žiaci strávili 14 dní v talianskych hoteloch, kde pracovali vo výrobnom a odbytovom stredisku, oboznámili sa aj s prácou recepcie hotela. Počas pobytu sa oboznamovali so špecialitami talianskej kuchyne, spôsobom ich prípravy, s menu lístkom a s podávaním jedál. Získané skúsenosti zúročili pri záverečnej prezentácii.
Prezentácia pozostávala zo štyroch častí
• V prvej časti žiaci hotelovej akadémie a učebných odborov pripravili výzdobu školskej jedálne v prímorskom štýle. Výzdoba sa niesla v duchu bielo – modrej farby, s množstvom mušieľ, piesku a lodičiek. Reštauráciou sa niesla príjemná prímorská atmosféra.
• V druhej časti žiaci Michal Poldia (3. ročník) a Mária Riecka (2. ročník) vo svojej prezentácii oboznámili spolužiakov s cieľom projektu, cestou k moru, s turistickým strediskom Rimini ako aj s pobytom v Taliansku. Objasnili náročnú stavbu talianskeho menu a predstavili hotely, v ktorých pracovali. Podelili sa aj so zážitkami, ktoré zažili počas pobytu.
• V tretej časti žiaci Daniela Šroufeková (3. ročník) a Adam Szabó (3. ročník) prezentovali prezentáciu pod názvom „Talianska gastronómia“. V nej predstavili typické talianske suroviny, stavbu talianskeho menu a recepty desiatich jedál, ktoré žiaci pripravili pre spolužiakov na degustáciu.
• Štvrtá časť pozostávala z degustácie jedál z troch kompletných talianskych menu pripravených podľa originálnych talianskych receptúr. Prítomní mohli ochutnať typické jedlá z darov mora: Spaghetti ai frutti di mare, z ryže: Risotto alla Milanese, polievku Pasta e fagioli estiva, fritované ančovičky: Acciughe fritte a jedlá z mäsa: Saltimbocca alla Romana a Costolette di Angelo. Na stole nechýbali ani predjedlá – antipasti zo zeleniny ochutené olivovým olejom a balzamikovým octom, pizza, focaccia a samozrejme sladký dezert Tiramisu.
Dni talianskej kuchyne pokračovali aj v dňoch 16. a 17. mája 2013, kedy žiaci pod vedením majsteriek OV pripravovali talianske menu aj pre hostí školskej reštaurácie a pre zamestnancov školy.
Dni talianskej kuchyne priniesli veľa nových nápadov, chutí a vysokú návštevnosť.
Ďakujem MOV Šubovej a Kopčovej a všetkým žiakom, ktorí sa podieľali na príprave a podávaní jedál a MOV Velšicovej a Hanovej za výzdobu školskej reštaurácie.
Oľga Remiášová, ZRŠ pre OVY