.. Stredná odborná škola služieb, Ul. sv. Michala 36, Levice



Projekt ŽIDOVSKÁ ŠKOLA

Dňa 20.10.2021 sa konala v židovskej synagóge  konferencia pri príležitosti otvorenia projektu s názvom „Obnova národnej kultúrnej pamiatky, židovskej školy v Leviciach.“ Pripravovali sme Coffee break. Akcia bola pre nás neznámou výzvou, museli sme si naštudovať tradície, históriu, židovskú kuchyňu, vybrať recepty, inventár a určiť spôsob servisu. Pripravili sme židovské jedlá, napr. challah, šolet, židovský kaviár.

Ďakujem žiakom III.H: Obertáková, Pekáriková, Birdácsová, Lysáková za reprezentáciu školy.

 

CHALLAH

Chala je židovské pečivo, ktoré môže byť slané alebo sladké. Tvar je daný podľa sviatku, na ktorý sa upečie. Slaná chala  v tvare vianočky je chlieb, ktorý sa pečie pravidelne na šábes v dvoch kusoch na dva dni vopred, jedna na piatok večer, druhá na sobotu. Šábes sa začína v piatok večer pri západe slnka zapálením sviečok v šábesových svietnikoch, odriekaním modlitby a požehnaním nad vínom v /kidush/ pohári.

 

ŽIDOVSKÝ KAVIÁR

Pečienky umyjeme a osušíme. Cibuľu s cesnakom ošúpeme, nakrájame a v hlbšej panvici opečieme na rozpustenej masti. Pridáme pečienky, premiešame a dusíme do mäkka. Podľa chuti posolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Odstavíme a necháme vychladnúť. Potom masu spolu s 50 g masti a vychladnutými žĺtkami rozmixujeme. Masu dáme do misiek, zalejeme zvyšnou rozpustenou masťou a necháme odstáť na chladnom mieste 10-12 hodín.
Podávame s challou.

 

ŠOLET

Najznámejšie jedlo je šólet, ktoré sa zväčša podáva na šabat, resp. Šábes. Tento sviatok sa odohráva každý týždeň od piatka večera do sobotňajšieho večera. Šólet má stovky podôb. Ide o jedlo, ktoré v strednej Európe vyšlo z tradičných podmienok. Najchutnejší je husací šólet, kde tvorí základ fazuľa, krúpy, údené husacie mäso, ktoré sa dá nahradiť hovädzím. Zvláštnosťou sú varené vajcia v škrupinke. Šólet sa pripravuje v piatok dopoludnia, hrniec s predvarenou dobrotou sa dakedy nosil k pekárovi, kde sa jedlo zvoľna zapekalo až osem hodín. Pretože v sobotu sa nesmú vykonávať žiadne činnosti, šólet sa uchováva teplý a podáva počas sobotňajšieho dňa. Jedným z tradičných spôsobov uchovávania teploty jedla bolo jeho umiestnenie v perinách.

Bc. Elena Velšicová

Fotogaléria

Partneri

op vzdelavanie


Partneri školy

 

 


 

 

 

O stránku sa starajú

Mgr. Peter Jedlička
a
Ľudovít Göbölös

webadmin@soslevice.sk

prevádzkovateľ stránky:

Teacher.sk, s.r.o