Projekt ESF
Meniny
Dnes: Milica
Zajtra: Helena
Pozajtra: Lýdia
Aktuálne projekty
Národný projekt Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov
Erasmus+ KA1 - Mládež v európskej inklúzii / The Youth in european inclusion
Erasmus+ KA1 - Otvorení pre Európu / Opened for Europe
Erasmus+ KA2 - Rozdelení a predsa spolu / Divided but still together
IT akadémia - vzdelávanie pre 21.storočie
Erasmus+ Healthy European Youth
Odborné vzdelávanie a príprava pre trh práce - Švajčiarsko – Slovenský projekt
Projekt ŽIDOVSKÁ ŠKOLA
Dňa 20.10.2021 sa konala v židovskej synagóge konferencia pri príležitosti otvorenia projektu s názvom „Obnova národnej kultúrnej pamiatky, židovskej školy v Leviciach.“ Pripravovali sme Coffee break. Akcia bola pre nás neznámou výzvou, museli sme si naštudovať tradície, históriu, židovskú kuchyňu, vybrať recepty, inventár a určiť spôsob servisu. Pripravili sme židovské jedlá, napr. challah, šolet, židovský kaviár.
Ďakujem žiakom III.H: Obertáková, Pekáriková, Birdácsová, Lysáková za reprezentáciu školy.
CHALLAH
Chala je židovské pečivo, ktoré môže byť slané alebo sladké. Tvar je daný podľa sviatku, na ktorý sa upečie. Slaná chala v tvare vianočky je chlieb, ktorý sa pečie pravidelne na šábes v dvoch kusoch na dva dni vopred, jedna na piatok večer, druhá na sobotu. Šábes sa začína v piatok večer pri západe slnka zapálením sviečok v šábesových svietnikoch, odriekaním modlitby a požehnaním nad vínom v /kidush/ pohári.
ŽIDOVSKÝ KAVIÁR
Pečienky umyjeme a osušíme. Cibuľu s cesnakom ošúpeme, nakrájame a v hlbšej panvici opečieme na rozpustenej masti. Pridáme pečienky, premiešame a dusíme do mäkka. Podľa chuti posolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Odstavíme a necháme vychladnúť. Potom masu spolu s 50 g masti a vychladnutými žĺtkami rozmixujeme. Masu dáme do misiek, zalejeme zvyšnou rozpustenou masťou a necháme odstáť na chladnom mieste 10-12 hodín.
Podávame s challou.
ŠOLET
Najznámejšie jedlo je šólet, ktoré sa zväčša podáva na šabat, resp. Šábes. Tento sviatok sa odohráva každý týždeň od piatka večera do sobotňajšieho večera. Šólet má stovky podôb. Ide o jedlo, ktoré v strednej Európe vyšlo z tradičných podmienok. Najchutnejší je husací šólet, kde tvorí základ fazuľa, krúpy, údené husacie mäso, ktoré sa dá nahradiť hovädzím. Zvláštnosťou sú varené vajcia v škrupinke. Šólet sa pripravuje v piatok dopoludnia, hrniec s predvarenou dobrotou sa dakedy nosil k pekárovi, kde sa jedlo zvoľna zapekalo až osem hodín. Pretože v sobotu sa nesmú vykonávať žiadne činnosti, šólet sa uchováva teplý a podáva počas sobotňajšieho dňa. Jedným z tradičných spôsobov uchovávania teploty jedla bolo jeho umiestnenie v perinách.
Bc. Elena Velšicová